www.info-medic.ro

Pericolul grasimii de pe burta

Pericolul grasimii de pe burta

Poate fi grasimea de pe burta periculoasa chiar si pentru cei care nu sunt supraponderali ? Ultimele studii in domeniu spun ca da, grasimea in exces din jurul abdomenului creste riscul de moarte prematura chiar si la persoanele care au o greutate normala.

Mai mult decat atat, persoanele cu o greutate normala dar cu exces de grasime in jurul stomacului au avut un risc mai mare de deces decat cei supraponderali sau obezi, conform unui studiu publicat in 10 noiembrie in Analele de medicina interna.

„Grasimea de pe burta este daunatoare”, declara Dr. Paul Poirier de la Institutul de Cardiologie din cadrul Universitatii Laval Quebec, Canada, autor al unui amplu material pe aceeasi tema.

Grasimea de pe burta a fost asociata cu niveluri ridicate de colesterol, inflamatii, accidente vasculare cerebrale, boli de inima si diabet, a precizat Dr. Poirier.

„Cand ai grasime in jurul stomacului, este mult mai grav decat daca ai avea aceeasi cantitate de grasime in jurul soldului”. „Daca ai o greutate normala, dar ai grasime in jurul mijlocului, este grav. Daca ai o burta de peste 100 cm ca si barbat si de peste 86 cm in cazul femeilor, este obezitate (chiar daca masurile corporale par normale), a mai spus Poirier. Acesti oameni pot sa nu para obezi din perspectiva greutatii totale, dar sunt obezi din punct de vedere al taliei.”

Pentru acest studiu, o echipa condusa de Dr. Francisco Lopez-Jimenez, profesor de medicina la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, a folosit informatii dintr-un studiu national pentru a compara riscurile de moarte prematura pe mai mult de 15.000 de adulti. Durata de urmarire in cadrul acestui studiu a fost de 14 ani.

Pericolul grasimii de pe burta

Cercetatorii s-au uitat la indicele de masa corporala (BMI), care aproximeaza cantitatea de grasime in functie de greutate si inaltime. De asemenea s-au analizat si proportiile talie-sold.

S-a descoperit ca adultii cu o greutate normala dar cu grasime suplimentara pe burta au avut cele mai slabe sanse de supravietuire pe termen lung, indiferent de BMI (indicele de masa corporala). Iar barbatii cu greutate normala si burta mai mare au avut speranta de viata mai mica decat femeile cu greutate normala si mai multa grasime in jurul stomacului.

Un barbat cu greutatea normala si mai multa grasime in jurul burtii a avut un risc de moarte prematura cu 87% mai ridicat pe perioada studiului decat un barbat cu o greutate normala dar fara grasime in jurul burtii. Comparativ cu barbatii supraponderali sau obezi (masuratori efectuate doar prin prisma indicelui de masa corporala, fara informatii legate de dimensiunile taliei), un barbat cu greutate normala dar cu un surplus de grasime in jurul burtii a avut un risc de doua ori mai mare de deces prematur.

Femeile cu o greutate normala dar cu surplus de grasime in jurul abdomenului au avut un risc de deces cu 50% mai ridicat pe perioada studiului decat femeile cu o greutate normala dar distribuita uniform pe tot corpul. In comparatie cu femeile obeze (masurate doar prin intermediul indicelui de masa corporala BMI), femeile cu o greutate normala dar cu grasime in jurul burtii au avut un risc cu 32 de procente mai mare, conform specialistilor.

Dr. David Katz, director al Centrului de Cercetare si Preventie din cadrul Universitatii Yale, si presedinte al American College of Lifestyle Medicine, a concluzionat ca rezultatele au ridicat intrebarea: cine are avea mai multa grasime in jurul stomacului si o greutate normala conform indicelui de masa corporala ?

Unii oameni sunt predispusi in acumularea de grasime excesiva in jurul taliei, a mai spus doctorul. Acest lucru poate insa avea ca rezultat acumularea de grasime in cadrul organelor vitale, in special al ficatului.

Un alt grup ar putea fi cel al oamenilor care au grasime in exces in jurul burtii dar si anumite boli, probabil in stadii incipiente, care pot duce la scaderea masei musculare. Nu este clar insa din acest studiu cati oameni s-ar putea incadra in aceasta categorie.

Indiferent de cauza care ar face ca cineva sa acumuleze grasime in jurul stomacului, doctorul Katz a spus ca „Stim de multa vreme ca nu toate felurile de supraponderabilitate sunt egale in ceea ce priveste riscurile, si ca obezitatea la nivelul mijlocului este cea mai grava problema.”

Poirier a concluzionat ca „aceste noi informatii descoperite dovedesc faptul ca medicii ar trebui sa investigheze mai amanuntit starea pacientilor si sa nu se rezume doar la indicele de masa corporala. Cu toate ca determinarea indicelui de masa corporala in diagnosticarea pacientilor cu risc cardiovascular crescut este un inceput bun, nu este si suficienta.” Pericolul grasimii de pe burta ramane astfel prezent si demn de luat in calcul.

noiembrie 15, 2015 |

Spune-ti parerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Top  blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte