www.info-medic.ro

Ospamox 1000 mg comprimate filmate

Ce contine Ospamox comprimate filmate:

Un comprimat filmat contine amoxicilina (1000 mg) sub forma de amoxicilina trihidrat si excipienti: stearat de magneziu, amidonglicalat de sodiu, povidona (K 25), celuloza microcristalina, dioxid de titan (E171), talc, hipromeloza.

Grupa farmacoterapeutica:

Ospamox face parte din grupa antibiotice beta-lactamice, peniciline, peniciline cu spectru larg.

Indicatii terapeutice:

Ospamox 1000mg este indicat in tratamentul infectiilor produse de germeni sensibili la amoxicilina:

Infectii ale tractului respirator:

 • infectii ale tractului respirator superior si infectii din sfera ORL (sinuzita, otita medie acuta);
 • Infectii ale tractului respirator inferior: bronsita acuta si cronica, pneumonie, abcese pulmonare, tuse convulsiva (perioada de incubatie si stadiul incipient).

Infectii ale tractului uro-genital:

 • gonoree;
 • infectii ginecologice (anexita, avort septic, endometrita, etc.);
 • pielonefrita acuta si cronica, pielita, epididimita, prostatita;
 • cistita, uretrita, bacteriurie asimptomatica in timpul sarcinii.

Infectii ale pielii si tesuturilor moi:

 • leptospiroza;
 • listerioza acuta si latenta.

Infectii gastro-intestinale:

 • shigeloza;
 • infectii ale cailor biliare (colangita, colecistita);
 • Salmonella;
 • Febra tifoida, paratifoida, mai ales daca este asociata cu septicemie, controlul purtatorilor de Salmonella.

Exceptand cazul in care tratamentul parenteral este necesar, Ospamox 1000 mg este indicat si in urmatoarele cazuri:

 • tratament profilactic de scurta durata (24-48 ore) al pacientilor ce vor fi supusi unei interventii chirurgicale (ex.: extractii dentare);
 • endocardita (de ex. determinata de enterococi, in monoterapie sau in asociere cu aminoglicozide);
 • meningita bacteriana (in functie de rezultatele antibiogramei; mai ales la copii);
 • septicemii datorate microorganismelor patogene sensibile la amoxicilina

Infectiile cauzate de microorganisme patogene cu sensibilitate dovedita la penicilina G, trebuie tratate preferential cu aceasta.

Ospamox 1000 mg comprimate filmateOspamox 1000 mg comprimate filmate

Contraindicatii:

 • hipersensibilitatea la amoxicilina, la alte antibiotice din grupa penicilinelor, la cefalosporine sau la oricare dintre excipienti; sensibilitate incrucisata la antibiotice beta-lactamice;
 • fenilcetonurie;
 • infectii banale;
 • leucemia acuta limfatica sau mononucleoza infectioasa datorita cresterii incidentei reactiilor alergice (eruptii cutanate eritematroase);
 • copii cu varsta sub 5 ani (datorita formei farmaceutice);
 • tulburarile severe ale tractului gastro-intestinal, cu diaree persistenta sau varsaturi, datorita riscului de reducere a absorbtiei (datorita formei farmaceutice).

Precautii:

Se recomanda atentionarea pacientilor asupra riscului de aparitie a reactiilor alergice precum si raportarea acestora.

Aparitia manifestarilor alergice impune oprirea tratamentului si administrarea intravenos a tratamentului de urgenta: epinefrina, antihistaminice, corticoizi si substitutie volemica. Daca in timpul tratamentului cu amoxicilina apar eruptii maculopapuloase, tratamentul trebuie continuat doar sub monitorizare atenta si aplicand masuri de tratament suportiv.

In timpul tratamentului cu amoxicilina se recomanda aport adecvat de lichide si pastrarea diurezei in limite normale.

Doar la pacientii cu forme usoare de colangita sau colecistita si neasociate cu colestaza se recomanda administrarea antibioticelor.

In cazul folosirii indelungate a amoxicilinei, in doze mari, este recomandata monitorizarea functiei hepatice, functiei renale precum si teste urinare de rutina la pacientii cu afectarea anterioara a functiei renale si la pacientii la care apar reactii de hipersensibilitate cutanata la administrarea de amoxicilina.

Eficacitatea antimicrobiana a aminoglicozidelor administrate parenteral pacientilor cu insuficienta renala severa poate fi redusa prin administrarea amoxicilinei.

Este indicata monitorizarea fomulei sanguine pentru determinarea anticorpilor indreptati impotriva elementelor figurate ale sangelui, in special anticorpii antieritrocitari din anemia hemolitica.

In timpul tratamentului indelungat trebuie acordata atentie posibilitatii cresterii fungilor sau bacteriilor amoxicilin-rezistente. Infectiile secundare trebuie tratate adecvat.

In cazul aparitiei unei diarei severe si persistente se ridica suspiciunea unei colite pseudo-membranoase indusa medicamentos (mucus, striuri de sange, durere abdominala difuza sau colicativa, diaree apoasa, febra si ocazional, tenesme).

Deoarece aceste cazuri au potential letal, administrarea de Ospamox 1000 mg trebuie oprita imediat si instituit tratament antimicrobian specific (de ex. vancomicina oral, 250mg la 6 ore).

Medicamentele antiperistaltice sunt contraindicate.

La pacientii cu gonoree si care sunt suspecti de leziuni de sifilis primar, tratamentul va fi precedat de o examinare microscopica a secretiilor in camp intunecat.

Toate celelalte cazuri de pacieni suspecti de coinfectie cu sifilis, trebuie verificate serologic timp de cel putin 4 luni.

Prezenta unor concentratii urinare mari de amoxicilina poate duce la precipitarea medicamentului in cateterele urinare. Se recomanda inspectarea cateterelor urinare in mode regulat.

La pacientii care manifesta diureza redusa, cristaluria (prezenta concentratiei urinare crescute de amoxiclina) a fost observata foarte rar, in special in cazului tratamentului parenteral.

In timpul administrarii unor doze crescute de antibiotic, se recomanda administrarea de lichide si mentinerea diurezei pentru a minimaliza cristaluria amoxicilinei.

Interactiuni

Administrarea concomitenta de alopurinol poate creste incidenta eruptiilor cutanate. Mecanismul care sta la baza acestor reactii este inca foarte putin cunoscut.

Deoarece penicilinele, cum este si amoxicilina, actioneaza prin mecanism bactericid, nu trebuie asociate cu antibiotice bacteriostatice (de exemplu, tetraciclinele sau cloramfenicolul).

Asocierea cu alte antibiotice bactericide (de ex. cafalosporinele, aminoglicozidele) poate fi utilizata, daca este sustinuta de rezultatele antibiogramei.

Administrarea concomitenta de probenecid (0,5 g de patru ori pe zi – este contraindicata la copii cu varste sub 2 ani), determina cresterea concentratiei sanguine a amoxicilinei, prin inhibarea eliminarii sale renale.

Acest lucru poate fi utilizat in prelungirea duratei de actiune. DIstributia tisulara si difuzia de Ospamox 1000 mg poate fi micsorata de probenecid.

In cazuri rare, ca si alte chimioterapice antimicrobiene, amoxicilina poate scadea eficacitatea contraceptivelor orale. Mecanismul prin care amoxicilina scade eficacitatea contraceptivelor orale nu este pe deplin cunoscut.

Aceasta scadere este specifica preparatelor hormonale, cu doze mici de estrogen, in cazul in care medicamentele nu sunt luate regulat si daca apare diareea datorita dismicrobismului intestinal.

Administrarea digoxinei concomitent cu amoxicilina creste absorbtia digoxinei; poate fi necesara ajustarea dozajului acesteia.

Este contraindicata administrarea disulfamatului in asociere cu amoxicilina.

Administrarea concomitenta de amoxicilina si anticoagulante cumarinice poate creste incidenta sangerarilor datorita prelungirii timpului de protrombina.

Este necesara monitorizarea timpului de protrombina cand anticoagulantele sunt administrate concomitent cu amoxicilina.

In cazul in care se administreaza concomitent amoxicilina si metotrexat este necesara scaderea dozei de metotrexat, amoxicilina fiind un factor de risc pentru cresterea toxicitatii hematologice a acestuia, amoxicilina scade clearance-ul renal al metotrexatului, prin competitie la nivelul secretiei tubulare renale, se recomanda monitorizarea concentratiilor plasmatice ale metotrexatului.

Diureza fortata determina scaderea concentratiei plasmatice a amoxicilinei, prin cresterea eliminarii urinare.

Aparitia diareei poate modifica absorbtia altor medicamente si consecutiv eficacitatea acestora.

Amoxicilina poate interfera cu determinarea cantitativa prin metode calorimetrice a proteinelor solubile.

Administrarea concomitenta de antiacide scade absorbtia amoxicilinei.

Amoxicilina poate da rezultate fals-pozitive la utilizarea metodelor nonenzimatice de testare a glucozuriei.

In timpul tratamentului cu amoxicilina determinarea urabilinogenului poate fi afectata.

Atentionari speciale

Sarcina si alaptarea

Desi studiile la animale nu au indicat efecte embriotoxice,carcinogene sau mutagene, amoxicilina trebuie administrata pe perioada sarcinii doar dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu terapeutic/risc potential fetal. Deoarece amoxiclina poate difuza in laptele matern, nu este indicata alaptarea pe durata tratamentului.

Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Amoxicilina nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Dozajul amoxicilinei se face in legatura cu sensibilitatea germenului patogen, precum si de sediul infectiei. In general, doza maxima zilnica trebuie fractionata in 2 (3-4) prize.

La copii, dozele se calculeaza in functie de greutatea corporala si nu trebuie sa depaseasca doza maxima de la adulti.

Dozele zilnice uzuale sunt:

 • copii: 30-60 mg amoxicilina/kg si zi
 • adolescenti si adulti: 1,5-2 g amoxicilina pe zi

Recomandari speciale de dozaj:

Infectii acute necomplicate ale tractului urinar, infectii ale tractului respirator superior sau infectii din sfera ORL, infectii ale pielii si tesuturilor moi;

Copii: doza zilnica recomandata este de aproximativ 25-30 mg amoxicilina/kg si zi, administrata in 2-3 prize.

Adolescenti si adulti: doza zilnica recomandata este cuprinsa intre 750-1000-1500 mg amoxicilina, administrata in 2-3 prize.

Infectii ale tractului respirator inferior (de ex.: bronsite,  pneumonie, abcese pulmonare) si infectii ale tractului urinar superior:

Copii: doza zilnica recomandata este de aproximativ 50-60 mg amoxicilina/kg si zi, administrata in 2-3 prize.

Adolescenti si adulti: doza zilnica recomandata este cuprinsa intre 1300 si 1500 mg amoxicilina administrata in 2-3 prize.

Deoarece Ospamox 1000 mg are o eficacitate crescuta si este bine absorbit, tratamentul oral poate fi administrat chiar si in infectii severe, dar doza zilnica trebuie crescuta.

Copii: doza recomandata este de 100 mg amoxicilina/kg si zi

Adulti: pana la 6000 mg amoxicilina pe zi.

Dozele uzuale zilnice de 200 mg amoxicilina/kg si zi la copii si de 8000 mg amoxicilina pe zi la adulti, au fost bine tolerate, fara aparitia complicatiilor.

In cazul infectiilor acute gastro-intestinale insotite de febra (febra tifoida, paratifoida), ale cailor biliare sau infectiilor ginecologice, doza administrata la adult variaza intre: 1,5 – 2 g amoxicilina de 3 ori pe zi sau 1 – 1,5 g amoxicilina de 4 ori pe zi.

Leptospiroza:

Adulti: doza recomandata este de 500-750 mg amoxicilina de patru ori pe zi, timp de 6-12 zile.

Purtatorii cronici de Salmonella:

Adulti: doza recomandata este de 1,5 – 2 g de trei ori pe zi, timp de 2-4 saptamani.

Profilaxia endocarditei bacteriene la pacientii care vor suferi o extractie dentara:

Adulti: doza recomandata este cuprinsa intre 3-4 g amoxicilina administrata cu o ora inainte de o interventie stomatologica, apoi dupa 8-9 ore de la interventie.

Copii: doza recomandata este de jumatate din doza recomandata la adulti.

Mod de administrare

Comprimatele pot fi administrate inainte sau dupa masa, cu suficient lichid.

Durata administrarii

Tratamentul trebuie continuat inca 2-5 zile de la disparitia simptomatologiei.
Pentru a preveni sechelele infectiilor streptococice, tratamentul cu amoxicilina trebuie administrat cel putin 10 zile.

Dozajul in insuficienta renala

In cazul pacientilor cu functie renala redusa semnificativ sau cu creatiniemie peste 4mg (clearance-ul creatinei mai mic de 30 ml/min) sau la prematuri si nou-nascuti, dozele si/sau intervalul dintre dozari trebuie ajustate, in functie de excretia renala scazuta. Daca clearance-ul creatininei este cuprins intre 15 si 40 ml/min, amoxicilina trebuie administrata la un interval de 12 ore.

Nu trebuie sa administrati pacientilor anurici o doza mai mare de 2000 mg amoxicilina pe 24 ore. In infectia tractului urinar nu este necesara adaptarea dozelor.

Reactii adverse

Reactii adverse mai putin frecvente, ocazionale si tranzitorii sunt cele gastrointestinale (greata, senzatie de plenitudine gastrica, anorexie, varsaturi, meteorism, diaree, gastrita, si colorarea in negru a limbii) si apar mai putin frecvent decat la administrarea ampicilinei datorita absorbtiei mai bune a amoxicilinei. Aparitia unei diarei in timpul tratamentului ridica suspiciunea unei colite pseudo-membranoase.

Rar, se descriu reactii de hipersensibilitate: urticarie, febra, dureri articulare, eritem polimorf, dermatita exfoliativa, edem angioneurotic, tulburari hematologice (trombocitopenie, agranulocitoza, leucopenie), tulburari ale gustului, xerostomie si vasculite; de obicei aceste reactii sunt usoare si dispar in cateva zile.

Similar celorlalte peniciline, amoxicilina poate determina foarte rar, aparitia reactiilor de hipersensibilitate severe (soc anafilactic, sindrom Lyell, sindrom Stevens-Johnson).

S-au descris cateva cazuri de eritem polimorf. Simiar celorlalte peniciline, amoxicilina poate determina: cefalee, fatigabilitate, glosita, stomatita sau nefrita interstitiala.

Pacientii carora li se administreaza tratament pentru febra tifoida, leptospiroza sau sifilis, pot dezvolta reactii de tip Jarisch-Herxheimer, secundar lizei bacteriene.

Similar celorlalte peniciline, care determina concentratii plasmatice crescute, pacientii cu epilepsie sau meningita si cu functie renala redusa au un risc crescut de tulburari neurotoxice (convulsii epileptice).

Mai putin frecvent, au fost descrise cresteri usoare si tranzitorii ale enzimelor hepatice (GOT, GPT).

In timpul utilizarii prelungite si repetate a amoxicilinei pot apare suprainfectii si colonizari cu microorganisme rezistente sau fungi, la nivel bucal sau vaginal (candidoza orala sau vaginala).

S-au mai raportat: eazinofilie si anemie hemolitica, granulocitopenie, pancitopenie, anemie, mielosupresie, prelungirea timpului de sangerare si prelungirea timpului de protrombina, edem laringeal, boala serului, vasculite alergice, hipekinezie, ameteala, nefrita interstitiala acuta, cristalurie, epigastralgii, flatulenta, enantem (in special in regiunea cavitatii bucale), candidoza cutaneo-mucoasa, exantem, prurit, eritem multiform exudativ, pustuloza exantematica acuta generalizata, exantem morbiliform tipic ce apare la 5-11 zile de la initierea tratamentului.

Aparitia imediata a urticariei indica o reactie alergica la amoxicilina si tratamentul trebuie intrerupt.

Au fost raportate cazuri rare de febra medicamentoasa.

Supradozaj

Toate penicilinele administrate in doze mari (de exemplu, dupa administrarea parenterala si la pacieni cu insuficienta renala), pot determina convulsii epileptice.
In aceste cazuri este indicata administrarea diazepamului.
La dozele recomandate, penicilinele si derivaztii lor nu sunt toxice.

Pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25 de grade Celsius, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sai a reziduurilor menajere.

Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

aprilie 10, 2016 |

Spune-ti parerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Top blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte