www.info-medic.ro

Nurofen (Nurofen Express)

Nurofen (Nurofen Express)

Acest medicament foarte folosit in Romania este disponibil fara reteta medicala, cu toate acestea insa, este recomandat sa luati Nurofen (Nurofen Express, Nurofen Forte) cu mare atentie pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Daca aveti nevoie de sfaturi suplimentare nu ezitati sa consultati farmacistul sau medicul dumneavoastra.

In caz ca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se amelioreaza dupa 3 zile de febra sau 4 zile de dureri trebuie sa va prezentati la medic.

In cazul in care una dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca descoperiti orice alta reactie nementionata aici va rugam sa va consultati cu farmacistul sau cu medicul dumneavoastra.

Nurofen (Nurofen Express)

Ce este Nurofen (Nurofen Express) si care este utilizarea sa ?

Acest medicament contine Ibuprofen, substanta din grupa de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS. Aceste substante ajuta in ameliorarea simptomelor prin modificarea raspunsului pe care organismul il creaza in mod normal la dureri, temperatura ridicata si inflamatii. Nurofenul se asimileaza usor in organism, iar substanta activa din componenta acestuia este absorbita foarte repede in corp ajungand astfel la locul dureros.

Nurofen (Nurofen Express) se foloseste la:

– calmarea durerilor usoare pana la moderate, cum ar fi durerile de dinti sau de cap – reducerea febrei organismului si durerii asociate cu raceala comuna

Nu luaţi Nurofen (Nurofen Express) dacă:

– sunteţi alergic sau hipersensibil la Ibuprofen, Ponceau 4R(E124) sau la alte substanţe care intră în componenţa acestuia
– dacă aţi avut probleme de respiraţie, secreţii nazale, astm bronşic, umflături sau urticarie în urma administrării de acid acetilsalicilic (aspirină) sau a unor analgezice echivalente (AINS)
– dacă suferiţi (sau aţi suferit de două sau mai multe episoade) de ulcer gastric sau hemoragii gastrice
– dacă aţi avut hemoragii gastro-intestinale sau perforări cauzate de tratamente anterioare cu AINS
– dacă suferiţi de boli severe ale rinichilor, ficatului, boli cardiace coronariane severe sau insuficienţă cardiacă
– se doreşte administrarea copiilor cu greutate mai mică de 20 de kg
– în timpul ultimelor 3 luni de sarcină – dacă aveţi hemoragie cerebrovasculară sau alte hemoragii active – dacă suferiţi de deshidratare severă – dacă suferiţi de tulburări de regenerare a celulelor sanguine nediagnosticate

La ce trebuie să fiţi atent când luaţi Nurofen (Nurofen Express)

Dacă suferiţi de anumite boli ale dermei (pielii) cum sunt lupus eritematos sistemic sau boala mixtă a ţesutului conjunctiv. Dacă aveţi reacţii adverse grave la nivelul pielii cum ar fi dermatita exfoliativă, necroliza epidermică toxică sau sindromul Stevens-Johnson. În aceste cazuri trebuie să întrerupeţi imediat administrarea de Nurofen de la primele apariţii ale erupţiilor cutanate.

Dacă suferiţi de boala ereditară de formare a celulelor sangvine (porfirie intermitentă acută); Dacă aveţi sau aţi avut boli ale intestinului cum ar fi boala Crohn sau colită ulcerativă Dacă aveţi funcţia ficatului micşorată Dacă suferiţi sau aţi suferit de tensiune arterială mare sau/şi insuficienţă cardiacă Dacă suferiţi de boli ale ficatului Dacă aţi avut sau aveţi astm bronşic sau alte boli alergice deoarece pot apărea dificultăţi în repiraţie Imediat după ce aţi urmat o intervenţie chirurgicală majoră Dacă aveţi rinită alergică, polipi nazali sau afecţiuni respiratorii deoarece există un risc mare de apariţie a reacţiilor alergice (dificultate în respirare, urticarie, edem Quincke) Dacă suferiţi de vărsat de vânt (varicelă) Dacă aveţi probleme în coagularea sângelui Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral sau credeţi că există riscul de apariţie a acestor boli (de ex. daca suferiţi de diabet zaharat, tensiune arterială mare, colesterol mare sau dacă fumaţi) Medicamentele cum este şi Nurofen (Nurofen Express) pot fi asociate cu un risc uşor ridicat de infarct miocardic sau atac cerebral Riscurile apar de obicei in cazurile de utilizare ale unor doze mai mari sau în cazul în care administrarea este prelungită. Este recomandat să nu depăşiţi doza recomandată sau durata tratamentului (3 zile pentru febră şi 4 zile pentru calmarea durerilor) Utilizarea Nurofen în asociere cu AINS, inclusiv inhibitori specifici ai ciclooxigenazei-2, creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse. Persoanele în vârstă prezintă un risc crescut de reacţii adverse.

Ce să evitaţi când luaţi alte medicamente ?

Unele anticoagulante cum ar fi aspirina sau ticlopidina, medicamente antihipertensive sau chiar şi alte medicamente pot influenţa efectul Ibuprofenului sau efectul lor poate fi influenţat de acesta. Întotdeauna întrebaţi medicul înainte de a lua Nurofen (Nurofen Express) împreună cu alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea

Acest medicament nu trebuie administrat în ultimele 3 luni de sarcină şi este de preferat să evitaţi acest medicament şi în primele 6 luni de sarcină, exceptând cazul în care medicul vă indică utilizare acestuia. Acest medicament se transferă în laptele matern dar poate fi administrat pe perioada alăptării în doza recomandată şi pentru cel mai scurt timp posibil. Acest medicament, fiind un AINS poate afecta fertilitatea la femei dar efectul este reversibil după ce nu se mai administrează.

Alte informaţii

Nurofen (Nurofen Express) nu afectează capacitatea de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje, dacă se administrează pe durată scurtă şi în dozele prescrise. Acest medicament conţine Sorbitol. Dacă medicul vi-a spus că suferiţi de intoleranţă la anumite glucide, întrebaţi-l inainte de a lua acest medicament. De asemenea Nurofen conţine colorantul E124 (Ponceau 4R) care poate cauza unele reacţii alergice.

Mod de administrare Nurofen (Nurofen Express)

Adulţi şi adolescenţi cu greutate de aprox. 40 kg Doza iniţială: 1 sau 2 capsule (ibuprofen 200 mg sau 400 mg) cu apă. Dacă este necesar se pot lua doze suplimentare de 1 sau 2 comprimate (200 mg-400 mg ibuprofen), dar fără a se depăşi doza totală de 6 comprimate la 24 de ore. Intevalul între administrări să nu fie mai mic de 4 ore pentru ibuprofen 200 mg si 6 ore pentru ibuprofen 400 mg. Copii cu vârsta de aprox. 6 ani cu greutate între 20 şi 39 kg Nurofen (Nurofen Express) trebuie administrat doar copiilor peste 20kg. Doza zilnică de ibuprofen este de 20-30 mg per kg, împărţită în 3 până a 4 doze unice. Intevalul de administrare să nu fie mai mic de 6 ore. Nurofen se administrează pe cale orală împreună cu un pahar cu apă. Pentru cei cu stomacul sensibil se recomandă administrarea împreună cu mâncare. A nu se mesteca. Dacă este necesar să luaţi Nurofen (Nurofen Express) pentru mai mult de 3 zile in caz de febră şi 4 zile în caz de dureri adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile la Nurofen (Nurofen Express)

Toate medicamentele, inclusiv Nurofenul poate cauza reacţii adverse, acestea însă nu se manifestă la toate persoanele. Aceste reacţii pot fi reduse prin utilizarea celei mai mici doze eficace, pentru cea mai redusă durată necesară în ameliorarea simptomelor. Deşi reacţiile adverse sunt mai puţin frecvente pot apărea reacţii adverse cunoscute ale AINS.

Reacţiile adverse pot include:

Infecţii şi infestări

Foarte rare: în mod excepţional în timpul varicelei pot apărea infecţii ale pielii.

În cursul tratamentului cu Ibuprofen s-au observat simptome comune meningitei aseptice, împreună cu rigidizarea gâtului, vărsături, febră, dureri de cap, greaţă sau tulburări de conştienţă. Pacienţii cu boli autoimune par a fi predispuşi la reacţii adverse.

Tulburări hematologice şi limfatice

Foarte rare: probleme legate de generarea de celule din sânge cu următoarele manifestări: durere în gât, febră, ulcere superficiale bucale, oboseala severă, hemoragii nazale. În acest caz tratamentul cu Nurofen (Nurofen Express) trebuie imediat încetat şi contactat medicul.

Tulburări ale sistemului nervos

Mai puţin frecvente: ameţeli, dureri de cap, agitaţie, insomnie, oboseală şi iritabilitate

Tulburări ale sistemului imunitar

Mai puţin frecvente: hipersensibilitate cutanată cu erupţii pe piele şi mâncărimi sau episoade de astm bronşic. Se va întrerupe tratamentul imediat dacă apar aceste manifestări.

Foarte rare: hipersensibilitate severă (umflarea limbii şi gâtului, umflarea feţei, dificultăţi în respiraţie, bătăi rapide ale inimii, şoc sever, tensiune arterială mică. Dacă apar aceste simptome chiar de la prima administrare trebuie consultat imediat medicul.

Tulburări oculare

Mai puţin frecvente: tulburări de vedere

Tulburări psihice

Foarte rare: depresie, reacţii psihotice

Tulburări cardiace

Foarte rare: asociat cu tratamentul cu AINS au fost raportate palpitaţii, infarct miocardic, edem, insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială

Tulburări gastro-intestinale

Frecvente: afecţiuni ale tractului gastro-intestinal, dureri de stomac şi greaţă, arsuri în capul pieptului, diaree, vărsături, flatulenţă, constipaţie, pierderi minore de sânge în stomac sau intestin care pot cauza anemie

Mai puţin frecvente: perforare sau hemoragie intestinală, vărsături cu sânge, agravarea bolilor intestinale, scaune închise la culoare

Foarte rare: pancreatită, esofagită. În cazul unei dureri puternice în etajul abdominal superior, a vărsăturilor cu sânge sau scaunelor negre, tratamentul trebuie oprit imediat şi consultat un medic.

Tulburări hepato-biliare

Foarte rare: distrugere hepatică, afectarea ficatului, insuficienţă hepatică, hepatită acută

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Foarte rare: reacţii severe cutanate, necroza ţesuturilor, sindromul Stevens-Johnson

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Rare: medicamentele cum este şi Nurofen (Nurofen Express) pot cauza rar boli ale rinichilor. Durerile localizate în spate şi la nivelul abdomenului inferior, urina cu sânge şi febra pot fi semne ale afectării rinichilor (necroza papilară). Rar pot să apară concentraţii mari ale ureei în sânge.

Foarte rare: eliminarea unei cantităţi de urină mai mică decât de obicei şi umflare; umflare şi urină tulbure; boala inflamatorie a rinichilor (nefrită interstiţială) care poate duce la insuficienţă renală acută. Dacă manifestaţi unul dintre simptomele de mai sus sau aveţi o stare generală proastă întrerupeţi administrarea de Nurofen (Nurofen Express) şi consultaţi medicul.

Ce conţine Nurofen (Nurofen Express)

Substanţa activă a medicamentului este ibuprofen. Fiecare comprimat conţine ibuprofen 200 mg (ibuprofen 400 mg)

Celelalte componente sunt:

Capsula

– macrogol 600, hidroxid de potasiu (pur min. 85%), apă purificată, sorbitol lichid parţial deshidratat (E420), gelatină, Ponceau 4R (E124)

Cerneala de imprimare

– Opacode WB alb NS-78-18011 (conţine dioxid de titan E171), propilenglicol, hipromeloză 2910 (E464)

octombrie 5, 2013 |

Spune-ti parerea

2 comentarii la “Nurofen (Nurofen Express)

  1. Sandi spune:

    Nu stiam ca are atatea contraindicatii 🙁

  2. […] ati dezvoltat astm bronsic datorita salicilatilor sau a substantelor inrudite, de exemplu AISN (antiinflamatoare […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Top  blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte