www.info-medic.ro

Histamina si receptorii histaminergici

Histamina si receptorii histaminergici

Histamina sau β-imidazoliletilamina, este o amina endogena, un mediator chimic spasmogen, sintetizata pentru prima data de Windaus si Vogt in 1907. Cuvantul provine de la hist = tesut si amina = structura aminica. Histamina se gaseste sub forma de granule in citoplasma mastocitelor si bazofilelor. Este cel mai important mediator al reactiei alergice, gasindu-se in cantitate mare la nivelul pielii, tractului respirator, tractului gastro-intestinal, locuri care sunt cel mai frecvent implicate in patologia alergica: rinita alergica, astmul bronsic, urticaria, anafilaxie, etc. Efectele histaminei difera in functie de tipul de receptori pe care actioneaza: H1, H2, H3, H4. Concentratia de histamina in sange atinge valori maxime dimineata la primele ore.

Histamina si receptorii histaminergici

Receptorii histaminergici:

H1: Localizati la nivelul pielii, celulelor din endoteliului capilar, musculaturii netede din caile respiratorii, limfocitelor, miocardului, SNC. Efectele histaminei pe acesti receptori sunt: prurit, durere, hiperpermeabilitatea vasculara, cresc secretia de mucus la nivelul cailor respiratorii, bronhoconstrictie, vasodilatatie, recrutarea celulelor inflamatorii, cefalee, hipotensiune arteriala, tahicardie, activarea  nervului vag, eliberarea de mediatori ai inflamatiei, cresc secretia de prostaglandine (PG).
H2: Localizati la nivelul mucoasei gastrice, miocardului, SNC, bazofilelor, mastocitelor, limfocitelor T si B, musculaturii netede a uterului si vaselor. Efectele histaminei pe acesti receptori sunt: cresc secretie gastrica de HCl, vasodilatatie, hipotensiune arteriala, cefalee, tahicardie, cresc secretia de mucus in caile aeriene, relaxarea musculaturii bronsice, inhiba bazofilele si degranularea mastocitelor la nivelul pielii, activeaza limfocitele Ts.
H3: Localizati in: creier, musculatura neteda bronsica. Efectele histaminei pe acesti receptori sunt: vasodilatatia vaselor cerebrale, previne contractia excesiva a musculaturii bronsice, suprima sinteza histaminei la nivelul SNC.
H4: Localizati in: plamani, SNC, neutrofile, eozinofile, cord, musculatura scheletica, splina, timus, leucocite. Efectul histaminei pe acesti receptori consta in participarea la procesul inflamator din alergie, astm bronsic si bolile autoimmune.

Autor: Dr. alergolog Ramona Muresan

august 5, 2013 |

Spune-ti parerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Top  blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte