www.info-medic.ro

Ghimbirul

Ghimbirul – sanatate intr-un condiment

Cu o aroma inegalabila, ghimbirul este printre cele mai sanatoase condimente de pe glob si in acelasi timp un foarte bun tonic digestiv, recomandat pentru stimularea apetitului precum si imbunatatirea functionarii aparatului digestiv.

Ghimbirul sau Zingiber officinale face parte din familia Zingiberaceae, fiind o planta erbacee de la care se recolteaza rizomul (tulpina subterana), deoarece este foarte bogata in uleiuri volatile care ii dau un miros si gust specific. Aceasta este o planta perena care necesita temperaturi ridicate si contante dar si o umiditate permanenta pentru a putea creste corespunzator.

Ghimbirul

Rizomul de ghimbir este de forma neregulata, noduros, contorsionat si poate ajunge pana la 5-6 centimetri. Este o planta de origine din India, utilizat ca si condiment inca din antichitate. Se cultiva in zone tropicale si subtropicale din Brazilia, Nigeria, Jamaica si Asia.

Aceasta radacina ciudata cu nume ce te duce cu gandul la povesti orientale de genul celor 1001 de nopti, si-a castigat renumele printre condimente cat si printre remediile naturale. Pe vremuri era un condiment exotic insa in ziua de astazi acesta poate fi gasit in mod uzual pe rafturile marilor supermarketuri si ar fi de preferat sa faca parte din dieta noastra obisnuita.

Ghimbirul se foloseste mai ales pentru proprietatile sale tonice stomahice si digestive, acesta fiind recomandat pentru cresterea apetitului si ameliorarea digestiei. Puteti consuma ghimbir dupa o masa copioasa si va veti simti mai bine in mod garantat, senzatia de greu in stomac disparand ca prin farmec.

In acelasi timp, ghimbirul are si o actiune antiemetica de proportii, acesta fiind indicat in cazul de rau de miscare sau diverse forme de greturi. Daca printre membri familiei sunt si copii care au rau de masina, cu siguranta ghimbirul va va fi un aliat de nadejde la drum lung.

Acestea insa nu sunt singurele caracteristici benefice ale ghimbirului. In sezonul rece, pentru ca are un puternic efect incalzitor, ghimbirul este recomandat in stimularea circulatiei periferice si cresterea rezistentei la frig. Datorita efectului antiinflamator, acesta poate fi cu succes utilizat si in ameliorarea durerilor reumatice.

Ghimbirul scade de asemenea si nivelul colesterolului si al trigricelidelor din sange fiind un bun adjuvant in cadrul curelor de slabire. Atentie insa la efectele iritante asuprea mucoasei gastrice pe care acesta le poate avea datorita gustului intens picant. In cazul celor care au afectiuni precum ulcer gastric duodenal sau gastrita trebuie administrat cu prudenta.

Medicina homeopata foloseste uleiurile aromatice de ghimbir pentru a freca zonele in care se acumuleaza tensiuni negative cum ar fi ceafa, tamplele, incheieturile, etc. Daca se aplica local, pe meridianele de acupunctura, radacina de ghimbir cruda are efect incalzitor.

Avand o aroma imposibil de confundat, ghimbirul ar trebui sa fie nelipsit din orice bucatarie fiind unul dintre cele mai sanatoare condimente din lume. Acesta se utilizeaza la o gama larga de preparate, atat in mancaruri cat si la prajituri. Poate fi consumat proaspat, fie ras, felii sau sub forma de suc sau uscat sub forma de praf. O alta modalitate de folosinta este de a-l folosi fiert pentru prajit sau ca si condiment pentru alimente. In forma cruda sau cristalizata ofera o savoare deosebita prajiturilor.

Radacina proaspata este mult mai eficienta deoarece in aceasta forma ghimbirul contine mai multe uleiuri volatile si compusi care au efect terapeutic.

De asemenea neatractiva (ca si aspect) radacina de ghimbir se transforma intr-un preparat pretios in industria cosmetica, fiind folosit cu succes in prepararea parfumurilor datorita uleiului esential pe care il are. Radacina de ghimbir are o nota de lamaie piperata, oferind astfel caldura si personalitate parfumului.

Sunt raspandite si lotiunile cu ghimbir pentru revitalizarea si tonifierea parului dar si lotiunile de corp care au efect de intinerire, hranind pielea si oferindu-i elasticitate si finete.

Ghimbirul este un condiment care joaca un rol important atat in industria alimentara cat si in cea de sanatate si frumusete prin caracteristicile unice pe care le poseda.

iulie 17, 2013 |

Spune-ti parerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Health blog Submit Blog & RSS Feeds Top  blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte