www.info-medic.ro

Ce este un accident vascular cerebral

Ce este un accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgenta medicala si o cauza principala de deces peste tot in lume, inclusiv in Romania. Aceasta apare atunci cand un vas de sange explodeaza in creier sau, mai frecvent, atunci când un se dezvolta un blocaj. Fără tratament, celulele din creier încep rapid să moară. Rezultatul poate fi invaliditatea grava sau decesul. În cazul în care un membru al familiei sau un prieten apropiat are simptome de accident vascular cerebral, solicitați asistență medicală de urgență, fără întârziere.

Ce este un accident vascular cerebral

Simptome

Semnele unui accident vascular cerebral pot include:

Amorțeală bruscă sau slăbiciune a organismului, mai ales pe o parte.
Schimbări bruște de vedere la unul sau ambii ochi, sau dificultate la înghițire.
Dureri bruste de cap severe, cu cauze necunoscute.
Probleme bruste cu amețeala, mersul pe jos, sau de echilibru.
Confuzie, dificultăți de vorbire sau de înțelegere a altora.
Suna la 112 imediat dacă observați oricare dintre aceste simptome.

Verificarea unui accident vascular cerebral: Vorbeste, da din maini, zâmbeste

Acest test ajuta la identificarea simptomelor pe loc. Acesta se poate face astfel:
Fata. Cereti un zâmbet. Una dintre partile fetei este lasata ?
Brațe. Daca sunt ridicate, unul are  tendinta de a aluneca ?
Vorbire. Poate persoana repeta o propoziție simplă? Are el sau ea are probleme sau articuleaza greu cuvintele ?
Timpul. Timpul este esential. Suna la 112 imediat dacă observi vreun simptom din cele de mai sus.

Accident vascular cerebral: Timp = Lezarea creierului

Fiecare secundă contează atunci când se caută un tratament pentru un accident vascular cerebral. Când au fost private de oxigen, celulele creierului incep sa moara în câteva minute. Există medicamente pentru indepartarea cheagurilor, care pot reduce leziunile creierului, dar acestea trebuie să fie folosite în termen de trei ore de la manifestarea initiala a simptomelor unui accident vascular cerebral. Odată tesutului cerebral distrus, părțile corpului controlate de acea zona nu vor mai funcționa corect. Acesta este motivul pentru care accidentul vascular cerebral este o cauză majora care cauzeaza handicap pe termen lung.

Diagnosticarea un accident vascular cerebral

Cand cineva cu simptome de accident vascular cerebral ajunge la urgente, primul pas este acela de a determina ce tip de accident vascular cerebral se produce. Există două tipuri principale, iar acestea nu sunt tratate în același mod. O scanare CT (computer tomograf) poate ajuta doctorii sa stabileasca dacă simptomele sunt provenite de la un vas de sange blocat sau de la unul care sângereaza. Teste suplimentare pot fi de asemenea folosite pentru a găsi locația unui cheag de sânge sau hemoragie cerebrală.

Accident vascular cerebral ischemic

Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral este cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic. Aproape 9 din 10 accidente vasculare cerebrale se încadrează în această categorie. Vinovatul este un cheag de sange care blocheaza un vas de sange in interiorul creierului. Cheagul se poate dezvolta la fața locului sau se poate deplasa prin sânge din orice alta parte a corpului.

Accident vascular cerebral hemoragic

Accidentul vascular cerebral hemoragic este mai puțin frecvent, dar mult mai susceptibile de a fi fatal. Ele apar atunci cand un vas de sange slabit explodeaza creier. Rezultatul este sangerarea in interiorul creierului, care poate fi dificil de oprit.

„Mini-accident vascular cerebral” (AIT)

Un atac ischemic tranzitor (AIT), adesea numit un „mini-accident vascular cerebral”, este mai mult ca un semnal de alarma. Fluxul de sânge este temporar intrerupt catre o parte a creierului, cauzand simptome similare unui accident vascular cerebral real. Când fluxul sangelui se reia, simptomele dispar. Un AIT este un semn de avertizare ca un accident vascular cerebral ar putea sa se intample în curând. Este important sa consultati medicul dumneavoastră dacă credeți că ați avut un AIT. Există terapii pentru a reduce riscul aparitiei unui accident vascular cerebral.

septembrie 17, 2013 |

Spune-ti parerea

4 comentarii la “Ce este un accident vascular cerebral

  1. […] de vânt (varicelă) Dacă aveţi probleme în coagularea sângelui Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral sau credeţi că există riscul de apariţie a acestor boli (de ex. daca suferiţi de diabet […]

  2. […] reaparitiei infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral (infarct cerebral si ischemic […]

  3. […] In acest articol va vom prezenta informatii despre Rosucard, un medicament utilizat in reducerea colesterolului si prevenirea infarctului miocardic sau a unui accident vascular cerebral. […]

  4. […] de pe burta a fost asociata cu niveluri ridicate de colesterol, inflamatii, accidente vasculare cerebrale, boli de inima si diabet, a precizat Dr. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Top  blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte