www.info-medic.ro

Atac cerebral – cauze si factori de risc

O cauza frecventa care poate duce la atac cerebral este ateroscleroza – rigidizarea arterelor. Cheaguri alcatuite din grasimi, colesterol, calciu si alte substante se acumuleaza in artere, lăsând puțin spațiu pentru fluxul de sange. Un cheag de sange se poate depune în acest spațiu îngust și poate cauza un accident vascular cerebral ischemic. Ateroscleroza de asemenea, favorizeaza formarea cheagurilor. Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de cele mai multe ori de o hipertensiune arteriala necontrolata, care cauzeaza ca o artera slabita sa se rupa.

Atac cerebral - cauze si factori de risc

Factori de risc: afectiuni cronice

Anumite afectiuni cronice cresc riscul de atac cerebral. Acestea includ:
Hipertensiune arterială
Colesterol ridicat
Diabet
Obezitate
Luarea de măsuri pentru a controla aceste afectiuni pot reduce riscul unui atac vascular.

Factori de risc: obiceiuri

Anumite obiceiuri de asemenea, pot crește riscul de accident vascular cerebral:
Fumatul
Lipsa exercitiilor fizice
Consumul excesiv de alcool

Factori de risc: Dieta

O dieta saraca poate creste riscul de accident vascular cerebral în câteva moduri importante. Consumul de prea multă grăsime și colesterol poate cauza ingreunarea arterelor cu cheaguri. Prea multă sare poate contribui la cresterea tensiunii arteriale. Și prea multe calorii pot duce la obezitate. O dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale și pește pot ajuta in reducerea riscului de atac cerebral.

Factori de risc ce nu pot fi controlati

Unii factori de risc in cazul accidentul vascular cerebral sunt dincolo de controlul tau, cum ar fi înaintarea în vârstă sau un istoric de accidente vasculare cerebrale în familie. Sexul influenţează şi el, astfel că bărbaţii au o predispoziţie mai mare de a avea un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, cele mai multe decese din cauza unui atac cerebral apar la femei. În cele din urmă, chiar şi rasa este un factor important de risc.  Spre exemplu afro-americani, amerindienii, si Nativii din Alaska poseda un risc mai mare comparativ cu persoanele de alte etnii.(raportat la populatia din SUA)

septembrie 18, 2013 |

Spune-ti parerea

Un comentariu la “Atac cerebral – cauze si factori de risc

  1. […] şi Nurofen (Nurofen Express) pot fi asociate cu un risc uşor ridicat de infarct miocardic sau atac cerebral Riscurile apar de obicei in cazurile de utilizare ale unor doze mai mari sau în cazul în care […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Top  blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte