www.info-medic.ro

Alergii alimentare – tratament nutritional

Alergii alimentare – tratament nutritional

Ce sunt alergiile alimentare

Alergiile alimentare au o frecventa mult mai mare decat ne imaginam, iar tratamentul acestora presupune trasarea unui plan nutritional foarte bine pus la punct.

Alergiile alimentare sunt reactii instantanee ale sistemului imunitar fata de un aliment, in cele mai multe cazuri fiind vorba despre un compus proteic care este perceput ca si corp strain de catre anticorpi, astfel ca in scurt timp este declansata o reactie alergica.

Alergii alimentare - tratament nutritional

Intoleranta alimentara, spre deosebire de alergie, nu atrage in joc sistemul imunitar, fiind mai dificil de diagnosticat iar simptomele se pot manifesta dupa o perioada mai lunga de la momentul consumarii alimentului care a declansat problema.

Alergenii alimentari cel mai frecvent responsabili de declansarea reactiilor alergice sunt de originale naturala, respectiv laptele, ouale, cerealele cu gluten, alunele, soia, dar pot fi si de origine artificiala, respectiv: indulcitori de sinteza, colorantii alimentari sau sulfitii.

In cazul declansarii alergiei, simptomele pot aparea in intervale de timp diferite, incepand de la cateva minute pana la cateva ore, iar in cazul adultilor acestea au o stransa legatura cu perioadele de stres accentuat. Dintre cele mai raspandite simptome amintim mancarimile, urticaria, simptome respiratorii (greutate in respiratie), tumefactia, astm sau simptome digestive.

Este importanta constientizarea pacientilor in ceea ce priveste dezvoltarea reactiilor alergice instantanee care apar de obicei in cazuri sigure de alergie, dar si legat de un termen relativ nou si anume intoleranta alimentare care poate debuta cu simptome nespecifice cum ar fi ameteli, oboseala cronica, dureri de cap, care apar dupa cateva ore sau chiar zile de la consumarea alimentelor alergene.

Pentru pacientii care dezvolta alergii alimentare este important sa ceara sfatului unui medic nutritionist pe langa consultul la un medic specialist, pentru diverse investigatii nutritionale care sa imbunatateasca considerabil calitatea vietii, sa previna reactiile alergice si sa reduca din severitatea acestora.

Dieta de eliminare

Cea mai frecventa abordare nutritionala in cazul alergiilor este dieta de eliminare, atunci cand se doreste scoaterea din calcul a intolerantei alimentare si nu se pot realiza teste care sa determine substanta alergena responsabila.

Dieta este reprezentata de eliminarea unui aliment sau a unei grupe de alimente pentru un interval de timp prestabilit care poate varia intre 2 si 4 saptamani. In aceasta perioada se va monitoriza ameliorarea simptomelor de tip alergic. Daca se observa ameliorarea simptomelor, se trece la reintroducerea treptata a acestora in dieta cu o frecventa stabilita la 4 sau 7 zile si se monitorizeaza reaparitia reactiilor alergice.

Rolul nutritionistului este atat cel de alcatuire a unui plan nutritional personalizat care sa ia in calcul obiceiurile si gusturile pacientului dar si unul de supraveghere a evolutiei starii de sanatate. Este de preferat a se intocmi un jurnal alimentar in care pacientul sa noteze detalii ce vor fi ulterior corelate cu testele realizate dar si cu istoricul medical al acestuia.

Cea mai sigura si eficienta metoda in tratarea alergiilor consta in eliminarea din dieta a alimentelor sau substantelor identificate ca potentiali alergeni. Dupa stabilirea diagnosticului, medicul nutritionist are ca obiective:

Realizarea unui plan nutritional care sa nu elimine din alimentatia pacientului nutrientii necesari. Daca s-a constatat o alergie la produsele lactate si lapte, se va suplimenta sursa de proteine si vitamina D; daca alergia este provocata de gluten este necesar ca pacientul sa primeasca informatii complete despre sursele de cereale care nu contin gluten, inlocuirea painii cu alte produse, etc.

Acordarea de informatii suficiente, gasirea retetelor gustoase precum si aprovizionarea corecta pot reduce frustrarea si depresia ce pot aparea ca reactie a unei diete restrictive. Scopul pacientului trebuie canalizat spre a descoperi retete si preparate noi, condimente sanatoase si nu spre a se izola sau a gasi explicatii sau vinovati pentru afectiunea de care sufera.

O exceptie o reprezinta alergiile la copii, care au nevoie de o atentie sporita si de un plan specific pentru fiecare etapa de dezvoltare. Parintii pot deveni extenuati de aceasta monitorizare continua, de lipsa informatiilor sau de varietatea de meniuri, astfel ca in acest caz este necesar ca nutritionistul sa colaboreze cu un psiholog, pentru ca cei mici sa creasca armonios, atat fizic cat si in plan mental si spiritual.

Alte informatii importante pe care nutritionistul trebuie sa le ofere sunt cele legate de citirea corecta a informatiilor de pe etichetele alimentelor, astfel este nevoie de o lista cu echivalente pentru fiecare substanta alergena ce trebuie eliminata, in special cand din dieta fac parte produse procesate precum dulciurile, branza tofu sau produsele din conserve. De asemenea, alunele se pot regasi pe etichete ca si proteine vegetale hidrolizate, oul ca si albumina sau specificatii de genul „contine urme de gluten”, aceste urme insa fiind de multe ori suficiente pentru a porni o reactie alergica.

Planul pentru suplimente

Rolul unui medic nutritionist este, pe langa cel de a stabili un plan nutritional de eliminare al alergenilor care trebuie supravegheat si monitorizat permanent, acela de a realiza un plan de suplimente conform cu diagnosticul pacientului, stilul de viata, sau altor afectiuni de care acesta sufera.

Acest program are rolul de a stabili dozajul suplimentelor, intervalul de timp la care se vor administra, durata intregului program precum si asocierea cu alimente sau alte medicamente administrate in mod curent.

Terapia cu enzime digestive

O atentie sporita este acordata in ultima vreme terapiei cu enzime digestive, astfel ca exista mai multe aplicatii si metode revolutionare de tratament create din teoria enzimatica. Un exemplu relevant este metoda Bioset, dezvoltata de catre doctor Elizabeth Cutler, care documenteaza o evolutie incredibila a pacientilor suferinzi de o serie de afectiuni prin adoptarea unui program de suplimente personalizat. Mai multe detalii se pot cauta cartile dr. Cutler traduse in limba romana.

Recomandarile pentru pacientii care sunt diagnosticati cu alergie este sa isi dezvolte un stil de viata cat mai  relaxat, sa fie tot timpul la curent cu informatiile din domeniu, pentru a-si disciplina corpul si mintea, respectiv pentru a putea fi parte integranta a mediului din care doresc sa faca parte.

iulie 23, 2013 |

Spune-ti parerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Health blog Submit Blog & RSS Feeds Top  blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte