www.info-medic.ro

Acupunctura

Acupunctura reprezinta un tratament care este efectuat prin inteparea unor puncte situate la nivelul pielii, puncte aflate de-a lungul meridianelor energetice care constituie o retea complexa.

Scopul acestui tratament este reechilibrarea functionarii optime a organismului. Prin acupunctura sunt urmarite diminuarile factorilor declansatori ai anumitor boli, intarirea organismului in fata imbolnavirilor precum si regenerarea energiei afectate a diverselor organe interne.

Acupunctura este o ramura a medicinei traditionale Asiatice, in speta a medicinei chinezesti prin care se inteapa pielea pacientilor cu ace speciale, in puncte bine definite ce corespund diferitelor organe si boli ale acestora cu scopul de a vindeca diverse afectiuni sau de a oferi un efect analgezic.

acupunctura

Istoria acupuncturii

Poporul chinez este cel care a descoperit acupunctura in anii 4000 si 3000 i.Hr, dezvoltand aceasta tehnica cel mai probabil de la observarea remisiunilor aparent inexplicabile ale celor loviti de sageti sau ale celor torturati cu ace ascutite. Folosirea acupuncturii in Europa coincide cu raspandirea acesteia in Franta incepand cu anul 40 d.Hr.

Indicatii

In aceeasi masura in care in zilele noastre, in China, medicina occidentala este des practicata, acupunctura a luat amploare in tarile occidentare, indeosebi ca si o completare a tratamentelor clasice. Acupunctura este utilizata in cadrul specialitatilor medicinei generale, pornind de la reumatologie, ginecologie si continuand cu pneumologia, otorinolaringologia (traheite, sinuzite), gastroenterologia sau cu tulburari comportamentale (angoase, nervozitate, trac, stres, etc). Acupunctura este recomandata in particular in cazul inflamatiilor, durerilor (nevralgii, mialgii, migrene), spasmelor, exceptand leziunile organice majore. Efectele alergice (rinita alergica, astm) sunt un domeniu in care acupunctura isi dovedeste beneficiile dar si in cazul intinderilor musculare (entorse, accidente musculare,etc).

Utilizata extensiv in China, alagezia acupuncturala, botezata in mod gresit anestezie prin acupunctura, nu este raspandita in Occident decat in cazul obstetricii (anstere fara dureri) si a stomatologiei (intretinere dentare), deoarece incercarile de a inlocui anestezia cu acupunctura in timpul unor interventii chirurgicale, nu au dat rezultate satisfacatoare, in acceptiunea occidentala.

Principii

A fost demonstrat faptul ca prin intermediul acupuncturii se elibereaza in sistemul nervos central endorfine (hormoni alangezici). In plus, inteparea cu ace care stimuleaza nervii periferici are rolul de a distrage atentia de la durerea principala. In viziunea medicinei traditionale chineze, KI, influxul vital, calatoreste in corp de-a lungul a 24 de meridiane sau „linii de inaintare” care sunt in stransa legatura unele cu altele. Pe traseul fiecarui meridian se afla puncte cheie. Acestea se impart in 5 categorii:

– puncte de tonificare cu rol stimulator al unei functii organice cu deficiente
– puncte de dispersie cu rol calmant al unei functii organice care inregistreaza un excess (hipersecretie, etc)
– puncte de alarma sau Herault, care devin dureroase atunci cand meridianul pe care se afla este afectat
– puncte sursa reglabile
– puncte de transfer, prin care se goleste energia vitala atunci cand aceasta apare in exces intr-un organ

Acupunctura reprezinta tehnica medicala de tratament a pacientilor prin inteparea acelor in diferite puncte bine stabilite, intr-un numar total de 787. In functie de gravitatea afectiunii, se stabileste temperatura de incalzire a acului, unghiul la care se va introduce, rapiditatea cu care se va introduce, respectiv retrage acul, miscarea de vibratie sau basculare a acestuia in momentul introducerii precum si timpul cat este mentinut in respectiva pozitie. Anumiti doctori in acupunctura trec un curent electric prin intermediul acului pentru a debloca meridianul vizat.

Tehnici – pacientul trebuie intins pe spate sau pe burta, penetrarea acelor fiind putin dureroasa in ansamblul corpului si mai putin placuta la extremitati. In principiu nu trebuie depasita folosirea a 15 pana la 20 de ace intr-o sedinta de acupunctura. Implantarea acelor se face pana in 3-4 milimetri iar o sedinta dureaza intre 15 si 30 de minute. Sedintele pot fi prescrise, de obicei, in serii de cate 5 sau 10, cate o sedinta pe zi sau la fiecare a doua zi. Acele sunt confectionate din wolfram sau otel inoxidabil, fiind sterilizate inainte de fiecare utilizare in cazul in care nu sunt de unica folosinta si atunci sunt aruncata dupa intrebuintare.

Efecte adverse – Cel mai mare risc al acupuncturii il reprezinta transmiterea infectiilor, in mod particular vorbim despre SIDA si hepatita virala, acesta putand aparea in cazul in care nu se sterilizeaza instrumentarul dupa norme stricte sau nu se folosesc ace de unica folosinta. De-a lungul timpului s-au inregistrat si  cazuri de leziuni, acesta fiind unul din motivele pentru care este interzisa practicarea acupuncturii de persoanele care nu au studii medicale, aceasta interdictie fiind in vigoare in tari ca Franta.

Cauta aici cabinete de acupunctura si medici specialisti.

iunie 30, 2013 |

Spune-ti parerea

Un comentariu la “Acupunctura

  1. […] negative cum ar fi ceafa, tamplele, incheieturile, etc. Daca se aplica local, pe meridianele de acupunctura, radacina de ghimbir cruda are efect […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Top  blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte