www.info-medic.ro

Acetazolamida Arena 250mg, comprimate

Acetazolamida Arena 250mg, comprimate

Compozitie

Un comprimat contine 250mg acetazolamida.

Grupa farmacoterapeutica: antiglaucomatoase si miotice, inhibitori ai anhidrazei carbonice.

Indicatii terapeutice

Glaucom, epilepsie (ca tratament adjuvant, mai ales pentru petit mal la copil, epilepsie catameniala, epilepsie posttraumatica), insuficienta cardiaca congestiva, edem indus medicamentos, obezitate, disgravidie tardiva, preeclampsie, sindrom Meniere, rau de munte.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la acetazolamida si sulfamide sau la oricare dintre componentii produsului; ciroza hepatica, stari de hiponatriemie si hipokaliemie, insuficienta renala cu anurie, acidoza, boala Addison, coma sau precoma diabetica, litiaza renala.

Precautii

Se recomanda prudenta la administrarea in diabet, afectiuni renale si hepatice, guta sau conditii de dezechilibru electrolitic sever. Acetazolamida nu se administreaza timp indelungat in glaucomul cronic congestiv cu unghi inchis, deoarece permite inchiderea organica a unghiului, agravarea glaucomului fiind acoperita de scaderea presiunii intraoculare.

Interactiuni

Asemenea altor inhibitori ai anhidrazei carbonice, acetazolamida:

  • reduce eficienta antidiabeticelor orale (ducand la hiperglicemie) si a litiului (crescand rata de eliminare a acestuia)
  • mareste riscul toxic al salicilatilor prin cresterea concentratiei lor la nivel plasmatic si creier
  • creste riscul de hipokaliemie prin asocierea cu digitalice, glucocorticoizi, alte diuretice (tiazide, furosemid) sau laxative iritante
  • favorizeaza aparitia aritmiilor in caz de hipokaliemie si asociere cu bepridil, antiaritmice chinidinice, sotalol, amiodarona, prenilamina, vincamina
  • prelungeste timpul de injumatatire al procainei la nivel seric, indeosebi in cazul insuficientei renale sau hepatice.
  • sporeste riscul de cristalizare in urina prin asociere cu metenamina

Doze si mod de administrare

Tratamentul cu Acetazolamida Arena comprimate se efectueaza per os, strict individualizat in functie de starea bolnavului si de raspunsul acestuia la tratament.

Glaucom (congestiv acut si secundar):

adulti: 250-1000 mg/zi, in 3-4 prize;
copii mai mari de 5 ani: 125-750 mg/zi (5-10 mg/kg corp/zi), in 3-4 prize

Insuficienta cardiaca congestiva, edem medicamentos, obezitate (numai pentru adulti) 250-370 mg/zi, priza unica administrata dimineata, timp de 2 zile, urmate de o zi de pauza, dupa care ciclul se repeta.

Epilepsie:

adulti: 250-1000 mg/zi
copii: 125-750 mg/zi, in 3-4 reprize

Rau de munte

500-1000 mg/zi in 2-3 prize, incepand cu 24-48 ore inainte de ascensiune si se continua inca 48 de ore la altitudine.

Reactii adverse

Dozele mari provoaca hipokaliemie (se recomanda administrarea de saruri de potasiu), somnolenta, parestezii ale fetei si extremitatilor, mai rar oboseala, nervozitate, depresie, tremor, ataxie, dezorientare, sete, tulburari digestive (voma, anorexie), uneori eruptii cutanate alergice.

Foarte rar: agranulocitoza, leziuni renale, trombocitopenie, surditate si miopie trecatoare (situatii in care care se intrerupe medicatia)

Tratamentul indelungat poate cauza: acidoza hipokaliemica (se impune asocierea clorurii de potasiu), calculoza renala (indeosebi calcica), hiperucemie, hiperglicemie.

Supradozaj

Nu exista un antidot specific pentru acetazolamida. Tratamentul supradozarii este simptomatic si suportiv. Se impune monitorizarea si corectarea balantei hidro-electrolitice. Desi este distribuita intraeritrocitic si puternic legata de proteinele plasmatice, acetazolamida este dializabila, fapt deosebit de important in prezenta insuficientei renale.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 de grade, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Produsul Acetazolamida Arena 250mg comprimate se conditioneaza in blister Al/PVC, a cate 10 comprimate, 20 de comprimate (2 blistere x 10 comprimate) se introduc intr-o cutie individuala din carton, plianta, inscriptionata.

aprilie 26, 2016 |

Spune-ti parerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa introduci raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Vantage – a WordPress Directory Theme powered by WordPress.
Top  blogs Find us on Google+
Sari la bara de unelte